Şeker Hastalığı Beslenme

Şeker hastalığında beslenme alışkanlıkları özellikle birçok kişi tarafından bilinmekte olup beslenmenize dikkat etmeli ve bunun için de çaba göstermelisiniz. Şeker hastalığı boşa geçirilecek ve dikkate alınmayacak bir hastalık değildir. şeker hastalığı ile ilgili olarak beslenme alışkanlıkları değişiklik gösterecek olup şeker hastalığı ile beslenme konusunda da ilişkili birçok durum söz konusudur. Beslenme konusunda özellikle yağlı yiyeceklerden uzak durulması gerekirken aynı zamanda da birçok besinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerden uzak durulmalı ve şekerli yiyecekler yenmemelidir. Şekerli yiyecekler özellikle şekerli hastalara verilmez ve kullanılmaz. Dolayısı ile şeker hastalığı olan bir kişi sadece tatlandırıcı kullanabilir ve şekerden uzak durulması gerekmektedir. Şeker hastalığında son çare olan ameliyat çözümü ilke birlikte beslenme alışkanlıkları gibi durumlardan da feragat etmiş olacaksınız ve bu ameliyat sürekli yapıldığı takdirde birçok hasta da tedavi sürecinde olumlu sonuçlar alacak ve bu hastalıktan kurtulacaktır. Şeker hastalığı ile ilgili geniş bilgilere internet üzerinden de ulaşabilir ve birçok bilgiye sahip olabilirsiniz.

Şeker Hastalığı ve İdrara Çıkma

Şekerhastalığı olan kişilerde özellikle fazla idrara çıkma görülmektedir. Bu durum özellikle şeker hastası olan kişilerde fazlaca idrar durumu görülmekle birlikte fiziksel olarak bu şekilde bir reaksiyon göstermektedir. Bu reaksiyon ile birlikte aynı zamanda da fazla idrara çıkma durumu genetik bir durum olmakla birlikte şeker hastası olan kişilerde ayrıca ter basması ve sıcak basması da görülmektedir.
Şeker hastalığında son çare olan ameliyat çözümü de hastaların umut ışığı olmuş ve hastalarda bu konuda biraz rahat edeceklerdir. şeker hastalığının belirtileri arasında sayılabilecek bir durum olan idrara çıkma durumu birçok kişide gözükmektedir. şeker hastalığı ve tedavisinde bitkisel çözümler olmakla birlikte aynı zamanda da doktor tavsiyesi olan ilaç yöntemi ile birlikte bu hastalıkla baş edebilme çözümleri bulunmaktadır. şeker hastalığı ile ilgili olarak fazlaca terlemek ve idrara çıkmak şeker hastalığının belirtileri arasında bulunmaktadır. Bu gibi durumlarla sıkça karşılaşıyorsanız eğer kesinlikle bir doktor kontrolünden geçmeli ve doktorun tavsiyelerine uymalısınız. şeker hastalığı ve idrara çıkma kişiden kişiye göre değişiklikler göstermekte olup şeker hastalığı belirtileri arasında yer almaktadır.

Şeker Hastalığı ve Yaralar

Şeker hastalığı olan kişilerin özellikle dirençleri de düşük olmaktadır. Çabuk yorulabilir ve çok çabuk terlerler. Durup dururken duygusal çalkantılar yaşar ve depresyona girebilirler. Şeker hastalığının kötü yanlarından biride gözle ilgili olan kısmıdır. Şeker yükseldikçe ve dikkat edilmedikçe gözlere vurmakta ve gözler bu bakımdan zarar görmektedirler. Şeker hastalığının özellikle bilinmesi gereken belirtilerinden biride yaralar olmakla birlikte ağız kenarlarında çıkan aft şeklinde yaralar çıkmaktadır. Şeker hastalığı ve yaralar ile ilgili olarak da internet üzerinden birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. şeker hastalığı ve yaralar ile ilgili olarak kişilerin dirençlerinin düşük olması nedeni ile birlikte oluşan bu yaralar aynı zamanda şeker hastalığınızdan da kaynaklı olmayan şekilde de ortaya çıkabilir bu durumu anlayabilmek için özellikle doktora gidilmesi şarttır. Doktora mutlaka gidilmesi gereken durumlardan biride şeker hastalığı tedavisi olup kişilerin bu konuda mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir. dikkat edilmesi gereken hastalıkların başında olan şeker hastalığı birçok kişide baş göstermektedir. sizde eğer şeker hastalığı ile ilgili olarak tedavi süreci içindeyseniz dikkatli olarak tedavinizi sürdürmeli ve hassas davranmalısınız

Diyabet Psikolojisi


Kesin tedavisi olmadığından yaşam boyu süren bir hastalıktır diyabet. Bu nedenle hasta kadar yakınlarının da dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Çünkü hastalara sürekli olarak tedavi uygulamak gerekir. Tedavi ile bir çok ilaç alan hastanın organları da zarar görür. Bunun sonucu hasta psikolojik sorunlar yaşar. Hatta hasta depresyona girme eğilimi bile gösterir.
Şeker hastalarında insülin olmadığından glikoz gerekli hücrelere taşınamaz. Ancak glikoz her hücreye lazımdır özellikle beyine. Çünkü beyinin tek enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle diyabet hastaları yeteri kadar glikoz alamayıp daha sinirli, tahammülsüz ve kişilik değişikliği gösterebilir. Uzmanlar oluşabilecek bu fiziki ve psikolojik değişiklikler hakkında hasta yakınlarını bilgilendirip, nasıl davranılacağını anlatmalıdır. Ayrıca diyabet hastalarının patronları da dikkatli olmalıdır. Diyabetli çalışanlara ara öğün mutlaka sağlanmalıdır. İş yerindekiler buna anlayış göstermelidir.
Şeker hastalarının diğer bir psikolojik sorunu da ilaçlar yüzünden alınan kilolardır. Aslında sadece psikolojik bir sorun değildir. Kilo almak fiziki bir problemdirde. Ayrıca kilo alan hasta kendisine olan özgüveni bu yüzden kaybedebilir. Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar için dış görünüş değişimi büyük bir psikolojik sorun olabilir.

Şeker Hastası Olma İhtimali Kimlerde Fazladır


Eğer şeker hastalığı riskiniz varsa yani "gizli şeker" varsa hastalığa yakalanmayı önleyebilirsiniz. Özellikle son zamanlarda bu alanda yapılan çalışmalar ile gizli şekerin ortaya çıkmasını engellemekte büyük gelişmeler oldu. Bunlar halada geliştirilmekte.
Şeker hastalığının iki farklı tipi vardır. Bunlardan Tip I 10-14 yaşında olan çocuklarda daha sık rastlanan "genç tipi"dir. Tip II ise 40 yaş ve üzerinde görülen "erişkin tipi"dir. Biz bu yazımızda erişkin tipini ele alarak bu konuya değineceğiz.
Bazı kişiler çeşitli sebeplerden dolayı bu hastalığa daha yatkındır. Mesela ailesinde şeker hastası olan birisinde şeker hastalığının çıkma ihtimali daha yüksektir. Bunun dışında kilo fazlalığı gibi çeşitli fiziksel özelliklerde riski artırmaktadır. Kilo sadece genel olarak anlaşılmamalı. Bölgesel kilo almakta risk faktörü içerisinde olmak demek. Mesela erkeklerde bel 102 cm, bayanlarda 88 cm ise çok riskli bir durum vardır. Eğer bel çevresi erkekte 94 cm üstü, bayanda 80 cm üstü ise o zaman risk daha azdır ama aşırı dikkat gerektirir.

Pre-Diyabet Nedir


Pre-diyabet demek diyabet olabilecek kişi demektir. Yani kan şekeri değeri diyabet tanısı koymak için yeteri yükseklikte olmayan buna karşılık yinede yüksek çıkan durumlara verilen isim gizli şeker hastalığı (pre-diyabet) dir.
Eğer gizli şekeriniz varsa diyabet önleme programına girmelisiniz. Ancak bu programa katılmanız diyabet olmanızı tam anlamı ile engelleyemez. Araştırmalar diyabet engelleme programına katılanların %11'inde yinede diyabetin gelişmeye başladığını göstermekte. Yapılan diğer bir araştırmaya göre de pre-diyabet olanların 10 yıl içerisinde Tip II olduğu ortaya çıkmış. Buradan yola çıkarak pre-diyabetin, Tip II diyabete adaylık durumu olduğunu söyleyebiliriz. Pre-diyabet olmak için kan şekeri normal bir insanın 1.5 katı üstünde olmalıdır. Diyabet sayılabilmek içinse normal birinden iki kat fazla kan şekeri değerinin çıkması gerekir.
Ancak gizli şekeri önlemenin bir yolu vardır. Bunun yolu da yaşam şeklini değiştirmektir. Bu sayede pre-diyabet durumundan kurtulunabilir. Ama diyabetten kurtulmanın yolu yoktur. Diyabette sadece verilen hasar azaltılır. Bu nedenle pre-diyabetik olan kişilerin kendilerine oldukça dikkat etmeleri özellikle yemek alışkanlıklarında büyük değişiklikler yapması gerekir.

Tip 2 Diyabet Nedir


Erişkinlerde görülen bu diyabet türü en çok 40 yaş üstü kişilerde görülür. Tip 2 Diyabette pankreas insülin üretimini gerçekleştirmektedir ancak üretilen insülin amacına uygun kullanılamaz. Bir çok diyabet hastalığında ki gibi sık sık idrarın gelmesi, aşırı susama, fazla yemek yemek, kilo kaybı ve kandaki glukoz değerinin yükselmesi belirtileri en çok görülenler arasındadır. Tabi bu belirtiler dışında halsizlik hali, açılan yaraların geç kapanması, kuru cilt, bulanık görüntüler, el-ayak uyuşması, su atılımından dolayı ağız kuruması ve cinsel sorunlarda vardır.
Bu tip diyabetin sebebinin ne olduğu kesin olarak bilinmese de bazı risk durumlarında görülme olasılığı daha yüksektir. Yani yaşı 40 ve üzeri olan yetişkinler, aşırı kilolular, ailesinde diyabet olanlar, stres, beslenme bozukluğu olan kişilerdir. Sizde de bu risk faktörlerinden 2 veya daha fazlası varsa bir doktora muayene olunuz. Tedavisinde her diyabet hastası gibi yaşam sitilini değiştirmek büyük önem taşır. Yani bir egzersiz ve diyet programı mutlaka hazırlanıp uygulanmalıdır. Bunun dışında antidiyabetik ilaçların alınması ve insülin alınması da gerekebilir.

Şeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir


Şeker hastalığı sahibi olun yada olmayın beslenmenize dikkat edin. Böylece kandaki şeker değerini istediğiniz düzeyde tutabilirsiniz. Düzgün bir beslenme programı sayesinde ani şeker artışları ve ani şeker düşüşleri ile karşılaşmazsınız. Ayrıca istenilen kiloda da kalarak daha iyi bir yaşam sürebilirsiniz. Kısacası şeker hastaları başta olmak üzere sağlıklı bir hayat isteyen herkes beslenme alışkanlıklarında değişikliğe gitmelidir. Değiştirilecek ilk alışkanlık yemek zamanları olmalı. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç öğün yemek yenmelidir. Ek olarak sabah ile öğle arası, ikindi ve gecede 3 ara öğün yemek bilinen en sağlıklı şekildir. Tabi öğünlerde neyin ne kadar tüketileceğini belirlemek içinde bir uzmana başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Ancak sadece beslenme ile sağlıklı bir yaşam sağlanmaz. Ayrıca sporda yapmak gerekir. Yapılacak basit egzersizler ile şekeri kontrol altına daha kolay alabilirsiniz. Çünkü yapılacak egzersizler sonucu vücuttaki şeker hızla tüketilir. Hiç bir spor yapamasanız bile bir yürüyüş mutlaka gerçekleştirin. Eğer insülin ilacı kullanıyorsanız unutmayın ki egzersizlerden sonra şeker değeriniz düşer. Bunu göz önünde bulundurun.

Diyabetin Önemi


Diyabet hastalığı es geçilmemesi gereken bir konu dolayısı ile es geçilmemesi gerektiğinden dolayı özellikle kişiler tedavilerinde başarılı sonuçlar elde edebilmek için özellikle doktor kontrolünde dikkatli olmalı ve hekimin verdiği tüm uyarıları dikkate almalıdır. Dikkate alınmayan uyarılar özellikle olumsuz etki yaratabileceğinden dolayı hasta kişilerin özellikle kişisel olarak hastalığı yenmeleri nedeni ile diyabet hastalığı birçok kişide farklılıklar göstermektedir.
Bazı konulara dikkat ettiğiniz sürece şekeriniz belirlenen seviyelerde olacak ve çıkmayacaktır. Diyabet konusu önemli bir konu olup yiyecekler ve içecekler çok önemli bir yer kaplar. Hastalıkla baş edebilmek için evet birçok fedakarlık yapılması gerekmektedir.  bu fedakarlıkların başında da dengeli beslenme gelmektedir.
Dengeli beslenme özellikle şekerli gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. hastalıkla ilgili olarak özellikle bu hastalığı hafife almamak gerekmektedir. Şeker hastalığı hakkında bilinmesi gereken bir çok detay olup konu hakkında ayrıca araştırması yapılması gerekmektedir

Diyabet Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler


Diyabet yani şeker hastalığı birçok olumsuz faktörle birlikte gelişen bir hastalık türü olup kişilerin dikkatli olması hastalıkla ilgili fikir sahibi olması gerekmektedir. Hastalık hakkında fikir sahibi olunması neden gerekli özellikle kişiler internetten de araştırma yapabilirsiniz. Özellikle diyabet hastalığı çeşitli diyetle birlikte kontrol altına alınması gerekmektedir.
Diyabetli kişilerin çok sık karnı acıkır ve bu durumlarda sık sık ama az az yenilmesi önerilmektedir. Siz de eğer diyabet hastalığınız var ise bu konuya dikkat edilmeli ve sağlığınız için uymanız gereken kurallardan ödün vermemelisiniz. diyabet beslenme şekli çok önemli olup hamurlu ve şekerli gıdalardan uzak durmanız çok önemlidir.
Diyabet hastalığı özellikle çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkabilir ve ayrıca genetik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yaşlı insanlarda diyabet görülürken aynı zamanda küçük çocuklarda dahi diyabet hastalığı gözükebilir

Şeker Hastalığı - Diyabet


Diyabet ve şeker hastalığı aslında birbiri ile aynı hastalık türüdür.şeker hastalığı ve diyabet hakkında çeşitli bir çok uzman tarafından tedavi edilmekte ve kontrol altına alınmaktadır. Kişilerin tedavi süresince tüm söylenilenlere doktorlar tarafından uyulması gerekmekte ve doktor tavsiyelerine ve tedavi şekillerini dikkate alması gerekmektedir. Ameliyat ile çözüm geldiğinde aslında diyabet ve şeker hastalığı konusu da belki kalkacak ve kişiler daha kolay tedavi olabiliyor olacaklar.
Son zamanlarda gelişmiş ve hastaların yüzünü güldüren ve umut ışığı olan şeker hastalığında ameliyat durumu gelişmiş tekniklerden biride metabolik cerrahi adı verilen bu yöntem  Dr Alper çelik tarafından yapılan açıklamalarda artık şeker hastalığından tamamen kurtulabileceği belirtilmiş ve uygulamalara geçilmiştir. Kişiler için günün belirli saatlerinde insülin oluyor olmak oldukça güç ve zor aslında ve durum böyle olduğunda da hastalıkla baş edebilmek özellikle genç yaşlarda daha zor olabilmektedir.
Bu hastalığın tedavisindeki süreç önemli olup kişilerin rahat olması ve stresten uzak durması oldukça önemlidir. Genç kişilerin şeker hastalığı ve diyabet hastalıkları ile yaşamak zorunda kalması daha zor olup yaşam kalitelerinin düşmesi olası bir durum halini almaktadır. Ayrıntılı bilgiyi Dr. Alper Çelik'in internet sitesi metabolikcerrahi.com adresi üzerinden alabilirsiniz.

Diyabet Belirtileri

Diyabet hastalığı her nekadar kişiden kişiye farklı belirtiler gösterse de her diyabet hastasının ortak belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtilerin başında sık sık idrara çıkmak vardır. Diyabet hastaları, hastalığı taşımayan insanlara oranla çok daha fazla idrara çıkmaktadır. Buna bağlı olarak da bir başka belirti görülür. Çok idrara çıkan hastalar doğal olarak bolca su kaybı yaşarlar ve bol bol su içme isteği duyarlar. Bütün diyabet hastalarının en belirgin belirtisi ise gergin olmaları. Diyabet hastaları çoğu insanın da gözlemlediği gibi sinirli insanlardır. Sürekli stres içindedirler. Diyabet hastası bayanlar için söylenilebilecek bir belirti ise adetten kesilmeleridir. Diyabet hastalarında aynı zamanda iştah açılması da görülür. Bu durum tehlikelidir çünkü diyabet hastalarının beslenmelerine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Doktorlar, diyabet hastaları için özel yemek listeleri hazırlarlar.

Diyabet

Diyabet, toplumun büyük bir kısmını etkilemekte olan ve kontrol altına alınması gereken bir hastalık çeşididir. Kontrol altına alınması (tedavisi) ilaçlarla ve verilen beslenme listesiyle gerçekleştirir. Herkesin de tahmin edebileceği gibi diyabet hastalarının en çok şikayetçi olduğu konu istediği yemekleri istediği miktarda yiyemiyor olmalarıdır. Diyabet hastalığı, yani halk arasında şeker hastalığı olarak adlandırılan hastalık, adından da anlaşılacağı gibi kandaki şeker ile bağlantısı bulunan bir hastalıktır türüdür. Bu nedenle diyabet hastalarının beslenme listesi çok önemlidir. Vücuda alınan şekerlerin kontrollü bir şekilde alınıyor olması diyabet hastaları için çok önemlidir. Bunun dışında protein, yağ, nişasta içeren besin ürünleri de belli oranda alınmalıdır, aşırıya kaçınılmaması şeker hastaları açısından hayati önem taşır. Doktorların verdiği listenin dışına çıkmamaları gerekmektedir.

Şeker Hastalığı İlaçları

Şeker hastalığı toplumda çok yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Hastanın hayatında yarattığı etkiler ise yadsınamaz boyutta olmaktadır. Bundan dolayı şeker hastalarının ilaç tedavisi görmesi gerekmektedir. Şeker hastalığının sebebi pankreasta bulunan insülin hormonlarının eksikliği veya bu hormonların düzgün bir şekilde görevini yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. İnsülin hormonu ise vücuda alınan besinleri enerjiye dönüştürmeye yarayan bir hormon çeşididir. Bundan dolayı diyabet hastalarına, doktorları tarafından insülin salgısını artıran ilaçlar verilir. Bu ilaçlar hastanın pankreasının insülin hormonu salgılamasında yardımcı olan ilaçlardır. Diyabet hastalarına verilen bir diğer ilaç tipi ise kanda mevcut olarak bulunan insülin hormonunun etkisini artıran ilaçlardır. Bu ilaçlar yağ, kas ve karaciğer dokusuna etki ederek insülin hormonunun daha düzgün çalışmasına neden olan ilaçladır. Bu ilaçların doktor kontrölünde alınması gerekmektedir, çünkü ilaçlar, doktorlar tarafından hastalık tipine göre verilmektedir.

Şeker Hastalığı

Şeker Hastalığı hepimizin bildiği gibi oldukça önemli bir hastalıktır. Şeker Hastalığı ülkemizde ki bir çok insanın sahip olduğu hastalıklardan birisidir ve bir çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Şeker Hastalığı hastalarının büyük bir bölümü insülin ya da ilaçlar kullanarak bu hastalığa geçici çözümler üretmektedir. Ancak insanın hayatı boyunca bu ilaçlara bağlı kalarak yaşaması gerçekten üzücü bir durumdur. Zamanla insanların psikolojisini bile bozabilmektedir. Ancak son zamanlarda oldukça gündemde olan şeker hastalığı ameliyatı sayesinde bir çok insana umut doğmuştur. Bu ameliyat sayesinden insanlar hayatları boyunca şeker hastalığından kurtulabilmektedir. Ameliyatın maliyeti ise 30.000 - 45.000 TL civarında değişmektedir. Hastalık belirtileri ve tedavisi hakkında blogumuzda diğer yazılardan faydalanabilirsiniz. Eğer siz de bir şeker hastasıysanız bu hastalıktan tamamen kurtulmanız mümkün. Şeker Hastalığı'ndan artık korkacak hiç bir şey kalmadığını düşünüyorum. Bu hastalıkla ilgili bilgileri ilerleyen günlerde tekrardan blogumuz üzerinden yayınlayacağız. Umarım bu yazı sizleri bir nebze olsun rahatlatmıştır. Kaynak: www.sekerhastaligidiyabet.com

Şeker Hastalığı Nedenleri

Şeker hastalığı bilindiği gibi vücudun, yiyecekleri şekere dönüştürememesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Şeker hastalığını tetikleyen bir kaç bilinen sebep vardır. Bu sebeplerin başında ise herkesin bildiği gibi "fazla kilo sahibi olmak" gelir. Aşırı besin alan kilolu insanlarda pankreasa yapılan aşırı yüklenmeden dolayı pankreasın düzgün çalışma sisteminin bozulması buna bağlı olarak da şeker hastalığına yakalanması muhtemeldir. Kilo problemi yaşıyanların şekerini ölçtürmeleri tavsiye edilir. Şeker hastalığı nın başka bir nedeni ise bir çok hastalıkta olduğu gibi genetiktir. Eğer bireyin ailesinde şeker hastası bir başka birey varsa kendisinde de olması beklenebilir. Özellikle tek yumurta ikizlerinde de gözlendiği gibi, ikizlerin birisinde şeker hastalığı varsa diğer kardeşte de şeker hastalığı olma olasılığı yaklaşık yüzde 70'tir. Şeker hastalığının başka bir nedeni ise bütün hastalıkları tetikleyen strestir. Stres sahibi insanlar şeker hastalığı da dahil olmak üzere bir çok hastalığa yakalanma potansiyeline sahip insanlardır.

Doktor Alper Çelik

Dr Alper Çelik metabolik cerrahi konusunda uzmanlaşmış önemli doktorlardan biridir. Öncelikle brezilya ve Hindistan da aldığı eğitimler araştırmalar ve uyguladığı tedavi yöntemleri ile hastalara ışık olan Doktor Alper Çelik özellikle şeker hastalığı tedavisinde çok geniş uygulamalara yer vermiş ve ümit ışığı olmuştur. Öncelikle artık insülin kullanmadan birçok ilaç içmeden bu hastalıktan kurtulmak adına çalışmalar gerçekleştirmiş olan Dr Alper çelik artık bu hastalığın metabolik cerrahi yani ameliyat ile hastaların kurtulabileceği duyurusunu alman hastanesinde gerçekleştirmiş ve uygulamıştır. Şeker hastalığının artık ameliyatla çözümünün olduğunu savuna dr Alper çelik uygulamaya Türkiye de başlanacağını ve kesin tedavi yöntemi olduğunu savunarak hastaların yüzünü güldürmüştür. Şeker hastalığı olan kişiler artık yanlarında ilaç taşımadan insülin olmadan artık bu hastalıktan kurtulabilecek ve özgür yaşamlarına geri dönebilecekleri açıklaması ile hastalar tarafından saygı duyulan ve bilinçli bir dr olmasından dolayı tebrik edilmiştir. Uygulamalar alman hastanesinde başlamış olup kısa sürede yaygınlaşacak birçok kişide şeker hastalığından artık kurtulacaktır açıklamaları hastaların gözlerini güldürmekle kalmayıp hastaların içini ferahlatmıştır

Şeker Hastalığı Belirtileri

Şeker hastalığı ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Toplumda azımsanmıycak oranda görülen bu hastalığın belli başlı belirtileri vardır ve bu belirtileri gösteren kişi doktoruna başvurması tavsiye edilir. Şeker hastalığı belirtileri hastalığa has çok özel belirtiler olmasa dahi bu belli başlı belirtiler doktorunuza görünmeniz için bir sebeptir. Şeker hastalığının öncelikli belirtisi halsizlik ve bitkinliktir. Vücudun besinleri yakıp şekere dönüştürememesinden kaynaklanan enerji eksikliği hastada halsizlik ve bitkinlik yaratır. Bir başka belirtisi ise idrara sık sık çıkma. İdrara sık sık çıkmaya bağlı olarak su kaybından dolayı şeker hastaları sık sık susama belirtisi de gösterirler. İdrar yolu enfeksyonları da şeker hastalığının belirtilerindendir. Hastalığın temel olarak diğer belirtileri ise miğde bulantısı, ağızda kuruluk hissi, kusma, nefes kokusu ve bayanlarda adetten kesilmedir.