Diyabet Psikolojisi


Kesin tedavisi olmadığından yaşam boyu süren bir hastalıktır diyabet. Bu nedenle hasta kadar yakınlarının da dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Çünkü hastalara sürekli olarak tedavi uygulamak gerekir. Tedavi ile bir çok ilaç alan hastanın organları da zarar görür. Bunun sonucu hasta psikolojik sorunlar yaşar. Hatta hasta depresyona girme eğilimi bile gösterir.
Şeker hastalarında insülin olmadığından glikoz gerekli hücrelere taşınamaz. Ancak glikoz her hücreye lazımdır özellikle beyine. Çünkü beyinin tek enerji kaynağı glikozdur. Bu nedenle diyabet hastaları yeteri kadar glikoz alamayıp daha sinirli, tahammülsüz ve kişilik değişikliği gösterebilir. Uzmanlar oluşabilecek bu fiziki ve psikolojik değişiklikler hakkında hasta yakınlarını bilgilendirip, nasıl davranılacağını anlatmalıdır. Ayrıca diyabet hastalarının patronları da dikkatli olmalıdır. Diyabetli çalışanlara ara öğün mutlaka sağlanmalıdır. İş yerindekiler buna anlayış göstermelidir.
Şeker hastalarının diğer bir psikolojik sorunu da ilaçlar yüzünden alınan kilolardır. Aslında sadece psikolojik bir sorun değildir. Kilo almak fiziki bir problemdirde. Ayrıca kilo alan hasta kendisine olan özgüveni bu yüzden kaybedebilir. Özellikle ergenlik çağındaki çocuklar için dış görünüş değişimi büyük bir psikolojik sorun olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder